SRB | EN

Česta pitanja

[collapsibles]
[collapse title=”1. Koje su prednosti online rezervacije avionske karte?”]
Jedan od značajnih razloga zašto da rezervišete avio kartu preko našeg sajta je to što pretraga preko portala aviokarte.org omogućava prikaz svih kompanija za traženu destinaciju. To znači da ne morate pretraživati po sajtovima različlitih avio kompanija jer ovde dobijate sve to na jednom mestu. Drugi razlog je cena avio karte, jer naš pretraživač omogućuje prikaz najjeftinijih letova u tom trenutku.
[/collapse]
[collapse title=”2. Da li i koga mogu da kontaktiram vezano za moju rezervaciju?”]
Naši agenti Vas po primljenoj rezervaciji obaveštavaju u najkraćem mogućem roku (u proseku 1h) o statusu rezervacije kao i o rokovima za kupovinu karte. Za ostale detalje javite nam se na mail aviokarte@aviokarte.org ili na tel: 011 71 55 488.
[/collapse]
[collapse title=”3. Zašto ne mogu da završim rezervaciju do kraja?”]
Takva situacija se dešava ukoliko na određenim letovima nema slobodnih mesta, a sistem Vam ipak prikaže tarifu. Nažalost, sistem za online rezervacije nije u potpunosti savršen i zbog brzine promene raspoloživosti na određenim letovima prikazuje određenu cenu po kojoj nije moguće rezervisati kartu. Obično sistem u tom trenutku dozvoli sve korake u rezervaciji, osim unosa ličnih podataka. U takvim situacijama nas možete kontaktirati, kako bismo Vam pronašli prvu sledeću tarifu gde ima slobodnih mesta, a koja je po ceni najbliža Vašim zahtevima.
[/collapse]

[collapse title=”4. Da li postoje dodatni troškovi ili je cena avionske karte koja je prikazana konačna?”]
Konačna cena prikazana na Koraku 3 Detalji je konačna cena. Nema nikavih dodatnih troškova u vidu taksi ili drugih doplata, što znači da u tom trenutku možete kupiti kartu po ceni koju je sistem prikazao.

Neke aviokompanije zaračunavaju dodatne provizije za plaćanje karticama u visini do 15,00€ po karti. U tom slučaju ćemo Vas obavestiti o tome i tražiti pismeni pristanak za izdavanje karte. Aviokompanije koje većinom zaračunavaju dodatnu kartičarsku proviziju su: Air France, Austrian Airlines, Delta, Adria Airways, Finnair, Air Berlin, Lot, Alitalia i dr.

[/collapse]

[collapse title=”5. Da li moram da platim kartu u istom trenutku kada uradim rezervaciju?”]

Ukoliko napravite rezervaciju niste u obavezi odmah da platite kartu. Rezervacije koje su urađene online uglavnom imaju rok od 24h zavisno od tarife, ali tačan rok dobićete od naših agenata sa informacijama za plaćanje. Ukoliko želite da produžite rok za kupovinu možete pozvati naše agente koji će Vas informisati do kada je najkasnije moguće kupiti kartu. Uslove za kupovinu avio karata određuje avio kompanija i oni ne zavise od putničke agencije.

Ako ste rezervaciju uradili sa kreditnom karticom, izdavanje je u roku od 1h.
[/collapse]

[collapse title=”6. Kako upisujem ime i prezime ako sadrže slova Č/Ć/Ž/Š/Đ?”]

Umesto slova Č/Ć unesite C, umesto slova Đ unesite D, umesto slova Š unesite S, umesto slova Ž unesite Z. U sistemu za rezervacije avionskih karata relevantan je engleski jezik, zato može da dođe do problema prilikom rezervacije ukoliko se ne pridržavate gore navedenih pravila.

Slovo Đ upisujete kao D ako je tako upisano u pasošu, a DJ isključivo ako je tako i u pasošu.
[/collapse]

[collapse title=”7. Koje su dobne granice putnika u avio prometu? Kada se putnik smatra odraslom osobom, kada detetom, a kada bebom?”]

Odraslom osobom smatra se putnik koji je u periodu putovanja star 25 ili više godina. Omladincima se smatraju putnici od 12-24 godina. Decom se smatraju putnici od 2-11 godina starosti, dok se bebama smatraju putnici mlađi od 2 godine. Većina sviokompanija danas daje popuste samo za decu do 12 godina, dok beba do 2 godine mora da sedi roditelju u krilu stoga plaća samo doplatu.

Na promotivnim tarifama obično nema popusta za decu.

[/collapse]

[collapse title=”8. Šta je elektronska karta?”]
Elektronska avio karta je virtuelni putni dokument koji ne postoji u fizičkom obliku. Njegovo postojanje beleže validni globalni rezervacioni sistemi i pojedinačni rezervacioni sistemi avio kompanija. Elektronska avio karta predstavlja izuzetno značajnu uštedu u poslovanjima avio kompanija i prilično pojednostavljuje svako putovanje. Ovu kartu nije potrebno da štampate. Za putnika je dovoljno da poseduje samo broj avio karte koji može biti zapisan bilo gde. Kartu možete i da odštampate što vam Aviokarte.org preporučuju kako biste sa sobom tokom putovanja imali i vidljiv plan putovanja. Prilikom prijave na let od putnika se, pored broja elektronske avio karte, obavezno traži identifikacioni dokumenat (pasoš). Ponekad je potrebna i šifra rezervacija (Booking ref/PNR).
[/collapse]

[collapse title=”9. Šta je kupon za ukrcavanje (boarding card/boarding pass)?”]
Boarding card/pass je ustaljeni engleski naziv za kartu koja je neophodna da bi se putnik ukrcao u avion. Kod nas se ova karta često naziva “Kupon za ukrcavanje”, koristi se čak i izraz “Ukrcajna propusnica”, ali je svima razumljivo i kada se kaže “bording kartica ili karta”.
Kupon za ukrcavanje se dobija prilikom registracije putnika za let (check in). Bez obzira na način registracije (na šalteru, na automatu, preko web-a ili putem mobilnog telefona) kupon se mora posedovati u štampanom obliku, inače ulazak u avion nije moguć.
Kupon za ukrcavanje je veoma važan i pažljivo ga čuvajte tokom putovanja. Nakon registracije za let, kada putnik dobije kupon on ga pokazuje službeniku pogranične policije zajedno sa pasošem, zatim ga pokazuje službeniku aviokompanije prilikom napuštanja gejta i ulaska u avion. Ispravnost kupona se proverava skeniranjem. Na samom ulasku u avion kupon može da se pokaže kabinskom osoblju ukoliko oni to zatraže ili ako putnik želi pomoć oko rasporeda sedenja.
[/collapse]

[collapse title=”10. Šta je ručni prtljag?”]

Ručni prtljag je prtljag koji se unosi u putničku kabinu. Zbog ograničenog prostora putničke kabine, postoje stroga ograničenja u težini i dimenzijama ručnog prtljaga. Iz bezbednosnih razloga prtljag koji se unese u kabinu mora da se odloži u kasete iznad sedišta koje moraju da budu zatvorene. Dozvoljeno je i da se prtljag odloži ispod sedišta u redu ispred putnika.
Kabinsko osoblje pre poletanja proverava sva vrata na kasetama za odlaganje prtljaga. Prtljag može da se ostavi i ispod sedišta kao i u garderobnom delu, ali samo uz molbu kabinskom osoblju.
Propisane dimenzije ručnog prtljaga su najčešće: 55 x 40 x 20 cm ili u zbiru 115 cm. Težina ručnog prtljaga je standardno od 6 do 12 kg, u proseku je 8kg.

Za tačne dozvoljene dimenzije i težinu prtljaga obratite se direktno nama kako bismo proverili.

U slučaju unošenja specifičnog prtljaga u putničku kabinu (muzički instrumenti, sportska oprema), potrebno je se obratite agentu kako bi uneo zahtev u vašu rezervaciju i tražio dozvolu za prenošenje od aviokompanije.

[/collapse]

[collapse title=”11. Šta je registrovani (predati ili čekirani) prtljag?”]

Prtljag koji se predaje prilikom registracije putnika za let (čekiranja) se naziva registrovanim ili predatim prtljagom. Ovaj se prtljag pokretnim trakama otprema u sortirnicu gde se razvrstava i odvozi do aviona u koji se unosi u poseban prtljažni deo koji se obično nalazi ispod same putničke kabine. Pre ukrcavanja u avion putnici mogu videti iz zgrade terminala radnike aerodromskih službi kako dovoze i utovaruju prtljag.
Registrovani prtljag se prilikom predaje označava nalepnicom (tag) koji na sebi ima oznaku destinacije, putnika koji je njegov vlasnik kao i poseban prtljažni broj ili oznaku koja se koristi za potragu u slučaju gubitka prtljaga.
Svaka aviokompanija ima sopstvena pravila o prevozu besplatnog registrovanog prtljaga. Obavezno proverite sa agentom ili sa aviokompanijom koja je dozvoljena količina prtljaga uz vašu tarifu.

Većinom je predati prtljag težine do 23kg i zbir dimenzija ne sme da prelazi 158cm.

[/collapse]

[collapse title=”12. Šta ako rezervaciju pravim vikendom, a kartu moram da kupim taj dan ili uplata neće biti vidljiva do radnog dana?”]

Preporučujemo da u ovakvoj situaciji rezervaciju napravite sa kreditnom karticom jer jedino u tom slučaju možemo da izdamo kartu. Uslove avio karte određuje aviokompanija. Često za promotivne tarife važi uslov da karta mora da se izda isti dan kada je i napravljena rezervacija.

[/collapse]

[collapse title=”13. Koliko je potrebno da budem pre leta na aerodromu?”]

Preporučujemo da na aerodrom dođete minimalno 120 minuta pre leta. Većina aviokompanija zatvara check in 30-45 minuta pre leta.

U slučaju da zakasnite na let poništava se cela karta i u pravilu aviokompanije većinom ne dozvoljavaju refundacije niti promene karata.

[/collapse]

[collapse title=”14. Šta da radim ako se moj prtljag izgubi?”]

Ukoliko prtljag ne stigne vašim letom, neophodno je da to prijavite na šalteru Lost&found na aerodromu gde ste sleteli. Neophodno je da opišete svoj prtljag i da priložite nalepnicu (TAG) na kojoj piše broj prtljaga i brojevi letova, kao i adresu na koju želite da vaš prtljag bude dostavljen. Za naknadu štete u slučaju gubitka prtljaga odgovorna je aviokompanija sa kojom putujete.

[/collapse]

[collapse title=”15. Da li mogu da refundiram avio kartu ako ne putujem?”]

Većina nižih tarifa ne može da se refundira, tj. ukoliko ne putujete, od avio karte mogu da se vrate samo neke aerodromske takse. Više tarife mogu da se refundiraju uz određene penale. O uslovima karte (refundaciji i promeni) bićete obavešteni prilikom rezervacije avionske karte.

Nakon kupovine karte ako niste sigurni za uslove kupljene karte slobodno nas kontaktirajte kako bismo vam odgovorili na upit.

[/collapse]

[collapse title=”16. Koliko unapred treba da rezervišem avionsku kartu? Da li će cena karte biti povoljnija ako rezervišem nekoliko meseci unapred?”]

Cena karte zavisi o raspoloživosti na letu, sezonalnosti i uslovima aviokompanije. U pravilu je karta povoljnija ako ranije rezervišete nekoliko nedelja pre putovanja.

Preporučujemo vam da se prijavite za naš newsletter te nas pratite na facebook stranici kako biste pratili i na vreme saznali da li je možda vaša željena destinacija na promotivnoj akciji.

[/collapse]

[collapse title=”17. Šta je web check in?”]

Većina avio kompanija ima omogućen web check-in za letove iz Beograda a među njima su i Air Serbia, Austrian Airlines, Alitalia, Emirates, Etihad Airways, Lot Polish, Lufthansa, Qatar Airways, Swiss, Turkish Airlines, Aegan… Usluga web check-in putnicima omogućava da se registruju za let sa bilo kog uređaja koji ima pristup internetu, izaberu sedište i odštampaju kartu za ukrcavanje (boarding pass). Putnici će moći da se prijave na let najranije 36 do 24 sata i najkasnije 60 minuta pre planiranog vremena polaska leta, u zavisnosti od pravila avio kompanije. Potrebno je da putnici odštampaju svoju kartu za ukrcavanje i ponesu je na aerodrom. Ukoliko putnik nema štampač, neće moći da štampa boarding kartu sa bar kodom koja je neophodna za ulazak u avion, ali sedište, naravno, može da izabere. Uslugu prijave na let putem interneta takođe mogu da koriste i putnici koji imaju prtljag za predaju. Potrebno je da putnici donesu svoj prtljag na poseban šalter za brzu predaju prtljaga (baggage drop-off) najkasnije 60 minuta pre leta. Na aerodromu, putnici koji su se prijavili na let putem interneta i sa sobom nose samo ručni prtljag, ne moraju da odlaze na šalter za prijavu na let i mogu odmah da se upute ka pasoškoj i bezbednosnoj kontroli. Primenjuju se sva standardna pravila koja se odnose na predati i ručni prtljag.

Za niskobudžetne aviokompanije kao što su Wizz Air, Ryanair, Vueling, easyJet i dr. web check in je obavezan kako vam aviokompanija ne bi dodatno naplatila check in na aerodromu.

Za sva pitanja i informacije vezano za web check in agenti Aviokarte.org stoje vam na raspolaganju.

[/collapse]

[collapse title=”18. Da li mogu kartu da prenesem na drugu osobu?”]

Aviokarta je neprenosiva na drugu osobu. Jednom kada kupite kartu na svoje ime i prezime, nije moguće da je prenesete na drugu osobu. U tom slučaju moguće da proverite uslove za refundaciju ili promenu datuma putovanja.

[/collapse]

[collapse title=”19. Ako kupim povratnu kartu, da li mogu samo da iskoristim povratni let?”]

Ukoliko kupite povratnu kartu i na prvom delu karte, u odlasku ne dođete na avion, aviokompanija ovo računa kao “no show” i cela karta je neiskoristiva. Dakle, nije moguće da ne dođete na odlazni let i iskoristite povratak.

Ovakva opcija postoji kod Wizz Aira kao niskobudžetne kompanije, ali kod komercijalnih aviokompanija ova mogućnost ne postoji.

[/collapse]

[collapse title=”20. Zašto je dobro skupljati milje i biti član frequent flyer programa?”]

Frequent flyer program osmišljen je od strane aviokompanija kako bi poticao putnike na putovanja i istovremeno im omogućio da skupljanjem milja i bodova ostvaruju razne beneficije. Članovi većinom prikupljaju milje i bodove letenjem, najmom rent-a-car, odsedanjem u hotelima i sl. Neki od benefita koje možete da ostvarite su: besplatan upgrade na višu klasu, kupovina karte sa dovoljno skupljenih milja ili uz nadoplatu, pristup lounge barovima na aerodromima širom sveta ili prednost prilikom čekiranja kao i mnoge druge pogodnosti.

Najveći Frequent flyer program u Evropi je Miles&More koji je organizovala Lufthansa. Putnici ostvaruju pravo na beneficije nakon prikupljenog određenog broja milja, odnosno poena, koji se dobijaju za korišćenja usluga svih partnera u programu, koje su članice Star Alliance. Milje se kumulativno sabiraju nakon svake iskorišćene avio karte. Osim ovog programa, jedni od većih programa su program Sky team-a i Etihad Guest program (Air Srbija je deo ovog programa).

Linkovi za učlanjenje u ove programe su u nastavku:

Miles&More Lufthansa

Flying Blue

Etihad Guest program

Miles&Smiles (Turkish airlines)

Aeroflot bonus program

 

Za više informacija o programima obratite se agentu Aviokarte.org. Takođe, prilikom kupovine karte obavezno napomenite ako ste član jednog od programa kako bismo uneli vaš frequer flyer broj u kartu.

[/collapse]

[/collapsibles]